Máte dotaz? Volejte 777 63 00 42 nebo pište: nwtours@seznam.cz

NORDIC WALKING POMÁHÁ PROTI STRESU

Doba covidová

Rok 2020 přinesl velké změny, které asi nikdo nečekal.    
Mnozí z nás nemohou chodit do práce, využívají home office, věnují se svým dětem, pomáhají jim s distanční výukou. Jiní mají zase plné ruce práce a s přepětím svých sil zvládají situaci, kterou nám covid-19 přinesl.  
Jedno nás ale všechny spojuje. Zažíváme totiž poměrně velký stres.
Patříte-li k první skupině (a možná k té šťastnější), obáváte se budoucnosti, máte strach ze ztráty zaměstnání a svých příjmů, hledáte jiné pracovní uplatnění.
Druhá část se potýká s opačným problémem (a patří jim velký obdiv a poděkování). Nemohou ani čerpat dovolenou na svůj odpočinek, naopak musí pracovat v mnohem větším nasazení, než byli doposud zvyklí, a k tomu zvládnout rodinnou situaci, děti, své prarodiče apod. 


I když tato doba není vůbec lehká, neměli bychom přesto zapomínat především na naše zdraví a snažit se co nejlépe zvládnout faktory ovlivňující psychickou zátěž.  


Je velmi dobře známo a i dokázáno, že pohyb na čerstvém vzduchu má příznivé účinky na naši psychiku.
Ze svých vlastních zkušeností doporučuji pobývat, zvláště v tomto období, co nejvíce v přírodě. A ještě lépe, dopřát si Nordic Walking procházku či výlet v přírodě. ;-) 
 

Aktuální situace nám, bohužel, neumožňuje společné Nordic Walking výlety a lekce. Dovoluji si tedy uvést několik tipů, které by Vám mohly pomoci k zefektivnění Vašeho pobytu venku a navození psychické pohody. 


Každodenní dávka čerstvého vzduchu 
Choďte ven každý den, alespoň na chvilku, i když počasí nevypadá zrovna nejlépe. Největší účinky má totiž pravidelnost. 

Ač se to nemusí jevit jako to nejdůležitější, vhodné oblečení má velký vliv na Vaši pohodu. Vzpomeňte si, jak se cítíte, je-li Vám venku zima. Nebaví Vás to, sledujete hodinky a obvykle to vezmete nejkratší cestou domů. Nezapomeňte tedy na správné vrstvení (termoprádlo, mikina, vesta popř. nepromokavá bunda či pláštěnka, pohodlné boty, rukavice, čelenka či čepice). 
Pamatujte si jednoduché rčení, které praví, že není špatné počasí, ale špatné oblečení


Zažeňte myšlenky a soustřeďte se jen na sebe a svůj pohyb
Jakmile vykročíte z domu, zkuste se alespoň na nějakou chvíli koncentrovat jen sami na sebe. Na to, jak se při chůzi cítíte, jak se Vám dýchá. 

Vnímejte své tělo, Vaše ruce, nohy, trup a svalové skupiny jednotlivých částí Vašeho těla. 
Zkuste různě měnit tempo pohybu, vyzkoušet nějakou výzvu (např. střídání rychlejší chůze s pomalejší, jogging, výšlapy do kopce apod.) 
Nedovolte své hlavě, aby se zabírala Vašimi starostmi. Pokud se přistihnete, že se Vám tyto myšlenky vrací, zkuste je ihned zahnat. Představujte si, jak se od nich díky Vašemu pohybu vzdalujete. 


Vnímejte, pozorujte a zhluboka dýchejte

Vydejte se za pohybem pokaždé jiným směrem, objevujte své okolí, krásy kolem. Najděte si zajímavé místo (např. z historie) a běžte se tam podívat. Udělejte si pěknou fotografii.
Sami uvidíte, kolik načerpáte za pár dní nových informací, inspirace a zážitků. 

 

Shrňte si své pocity na závěr
Vracíte se domů a těšíte se do tepla? Třeba na dobrou kávu či odpolední čaj? 

Nezapomeňte si přitom uvědomit, jak se právě cítíte. Udělala Vám procházka dobře? Zlepšila se Vám nálada? Cítíte příjemnou únavu? 
Čím více kladných odpovědí budete mít, tím lépe se budete sami cítit. 

 

 

Máte další tipy? Chcete se podělit o své pocity, nenechávat si je pro sebe? Napište mi komentáře na Facebook nebo emailem. 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu