Máte dotaz? Volejte 777 63 00 42 nebo pište: nwtours@seznam.cz

MÝTY O NORDIC WALKING

Už jste se někdy setkali s některým z následujících tvrzení?  


Zavádějící informace, díky kterým zůstává tato nádherná aktivita neustále v pozadí jiných sportů.

K napsání tohoto článku mne přivedla až moje tříletá instruktorská praxe, během které všem svým známým, přátelům i zájemcům o tento sport trpělivě vysvětluji, co všechno nordic walking umí a proč mě stále tolik baví.


Tady jsou ty nejčastější z nich. 

 

1.  Nordic walking je pro "důchodce"

Jít s holemi v ruce si velmi často spojujeme s tím, že dotyčný není schopen samostatného pohybu bez opory. Jedná se o starší nebo osoby trpící dočasnou indispozicí např. po úraze či operaci. Je ale třeba si uvědomit, že nejsou hole jako hole. A není chůze jako chůze. :) 

Pokud nordic walking sami vyzkoušíte, (třeba i díky našim kurzům) zjistíte, jakou dynamiku, rychlost a intenzitu dokážete s tímto sportovním náčiním vyvinout. Pak vám bude vám ihned jasné, že tato aktivita není zdaleka určena jen pro hůře pohybující se osoby. 

 

2.  Chůze s holemi je jen pro ty, co mají nadváhu 

Pokud má někdo vyšší váhu a chce na sobě zapracovat (začít se hýbat, shodit přebytečná kila), pak nordic walking  je zcela jistě tou správnou volbou. 

Ti, kteří se cítí v dobré kondici, mohou díky větší dynamice zlepšit svoji fyzičku, a to na základě pravidelných tréninků. Nordic walking je vhodnou alternativou aerobního cvičení (běh, cyklistika, kolečkové brusle). Vězte, že budete-li chtít, dáte si s touto aktivitou pořádně do těla. 

 

3. Kde máš lyže? 

Nordic walking je celoroční sportovní aktivita, která zejména ve sněhu klade otázku, zda nám "něco" nechybí.

Jakmile zjistíte, jak nordic walking funguje, a že velmi důležitým faktorem je práce paží, pochopíte, proč si vystačíte "jen" s holemi a nepotřebujeme k této aktivitě žádné další sportovní náčiní. 

 

4. Lyžařské nebo trekové hole budou stačit 

Na procházku, kdy hole slouží k opoře a udržení rovnováhy ano. Na nordic walking ne.
Potřebujete mít nastavenou správnou výšku holí, která se obvykle v různých sportech liší (navíc lyžařské hotel nastavitelné nejsou).
Nordic walkingové hole mají navíc rukavičku, ne poutko. Jedině díky tomuto doplňku docílíte správného pohybu paže a její uvolnění v zápěstí. 

5. Na to, abys "chodil s holemi", potřebuješ instruktora? 

aneb: "Podívej se na Youtube nebo na Facebook, tam vše najdeš."

Na "to" není skutečně třeba hledat odborníka. Ale naučit se správnou techniku, díky které se nordic walking stane tím, čím má být, na takový vám instruktora vřele doporučujeme. 

Ti, kteří mají již první trénink za sebou, vám potvrdí, že zpočátku je docela věda skloubit vše dohromady. Nastavit správnou chůzi, držení těla, náklon dopředu a koordinace paží.  

 

6.  Nordic walking versus treking

Rozdíl mezi nordic walkingem (dynamickou chůzí) a trekingem (opora v náročnějším terénu) má několik pravidel, o kterých si napíšeme v samostatném článku.  

 

 

Co si o tom myslíte vy? Napište mi svůj názor. 

Už jste se setkali s některým z výše uvedených tvrzení? 

Ráda si přečtu vaše názory a osobní zkušenosti. 

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu