Máte dotaz? Volejte 777 63 00 42 nebo pište: nwtours@seznam.cz

PROČ NENÍ POHYB SAMOZŘEJMOSTÍ

Zdravý životní styl si získává čím dál větší popularitu u všech věkových kategorií. Všichni chceme být co nejdéle v kondici, neustále sledujeme tipy, jak o své tělo pečovat. Pestrá strava a POHYB by se měly stát nedílnou součástí našeho běžného režimu.

Velmi často ale bojujeme sami se sebou. 
Znáte to, rozhodnete se, že začnete se změnou od zítra..., vlastně spíš až od pondělí...  Nebo od prvního příštího měsíce, to už zcela jistě....
No, raději to určitě necháte po Vánocích, protože se přece nebudete omezovat během svátečního programu. A od nového roku se bude přece vše lépe počítat. 

Nejen proto praskají posilovny po novém roce ve švech a výživoví poradci mají v této době plné ruce práce při sestavování redukčních jídelníčků.

Pokud to není Váš případ, pak vězte, že Vám patří velký obdiv.

Většina takto uvažujících osob není totiž schopna změnu životního stylu dlouhodobě udržet. A proč vlastně se nechceme hýbat? Co nás vede k tomu, že se nám nepodaří zařadit do našeho denního programu pohyb a cvičení, jenž jsou pro naše zdraví téměř nezbytné?

 

Důvody k neúspěchu 

Mohou být následující. Pokud si je uvědomíte, můžete na nich zapracovat. A třeba pomaleji, ale postupně dosáhnete vysněných úspěchů.  

  • Neustále jen sníte

Představujete si, jak to dokážete, VIDÍTE SAMI SEBE V POHYBU a těší Vás, že jste na sobě začali pracovat. Vypadáte lépe a máte ze sebe dobrý pocit.
Večer před spaním usínáte s jistotou, že začnete s pohybem hned třeba ráno, dáte si rozcvičku, půjdete si zaběhat. Vnímáte, že tím rozproudíte energii do Vašeho těla a celý den se cítíte dobře, i pro ten pocit, že pro sebe něco děláte.
S touto vizí upadáte do hlubokého spánku a těšíte se na nové změny, na kterých začnete pracovat.

  • Nedokážete se přinutit 

Jakmile přijde hodina H (ať už brzy ráno, nebo dopoledne, či po práci), je všechno úplně jinak, než jste si původně „naplánovali“.
NECÍTÍTE SE PŘIPRAVENI na jakýkoliv POHYB. Nadšení, které Vás doprovázelo včera, je najednou fuč. Momentálně netoužíte po ničem jiném než odpočinku nebo "musíte" dělat něco úplně jiného (zůstat déle v práci, postarat se o rodinu) než se hýbat.
V lepším případě cvičení odložíte na jindy, zkrátíte naplánovanou délku, kterou jste si původně vyhradili. 

  • Prokrastinujete

Okamžitě si slíbíte, že se do toho pustíte jindy. Po příchodu z práce nebo zítra a všechno doženete. Pro tento moment nacházíte tedy vhodné "řešení", které Vás přivede do klidu.
Pokud se stav odkládání naplánovaných aktivit opakuje častěji, jedná se o tzv. prokrastinaci, neboli neustálé odkládání úkolů na jinou dobu. Později se může dostavit pocit bezmoci, frustrace, vzteku, který máte sami na sebe, protože jste se nedokázali přemoci.   
Při častém prokrastinování se totiž ocitáte neustále na začátku, což není vůbec příjemné. Sníte, těšíte se z představ nových změn, ale výsledky nepřicházejí. 

  • Předem víte, že to bude zase bolet

Ať už se chystáte na posilování či na aerobní trénink, tušíte, že máte před sebou náročné chvíle. Cvičení vyžaduje sebedisciplínu a překonávání nepříjemných pocitů, jakou jsou bolest či pálení svalů při zátěži. Váš mozek se brání a tělu se do náročného cvičení a zadýchávání nechce.
Myšlenky podobného typu ve Vás opět probouzí to "druhé já", které proti Vašim představám a cílům usilovně bojuje.
Vystoupit z komfortní zóny, nebo, chcete-li, zatnout zuby a něco vydržet, je při jakékoliv změně nezbytné.

  • Alibismus nebo špatné načasování  

Máte spoustu každodenních povinností – péče o rodinu, domácnost, děti, zaměstnání, o tom není žádná pochybnost.
K tomu byste měli přidat ještě pohybovou aktivitu. V tom ale zjistíte, že jste se nestihli před 2 hodinami najíst, aby Vaše svaly měly při zátěži z čeho čerpat. Nebo že musíte ještě nakoupit. Pokud si ale půjdete zaběhat a zapotíte se, nepůjdete přece takhle obchodu.
Nalézáte další a další výmluvy, proč se teď nemůžete pohybu, který jste si předsevzali, věnovat.

 

Týká se některý z těchto bodů právě Vás? Vězte, že nejste zdaleka sami, kdo má podobný problém.

 

Pokud chcete ale bojovat a ukázat sami sobě, že zvládnete POHYB přidat do svého režimu, pak se podívejte na volné pokračování tohoto článku. Třeba tam najdete nějakou inspiraci. ;) 

JAK ZAŘADIT POHYB DO KAŽDODENNÍHO ŽIVOTA

 

Zpět do obchodu